Onze gemeente heeft warme contacten met onze zustergemeente in Filpisu-Mare. De voorganger van de lokale kerk, ds. Ady is de drijvende kracht achter veel activiteiten in Filpisu-Mare. De werkgroep Roemenië ondersteunt hem daarbij waar mogelijk. Zo worden er in Hazerswoude goede, gebruikte kleding en klein-huishoudelijke apparaten ingezameld, welke in Roemenië  worden verkocht.

Ook is er meegeholpen met het opknappen van De Regenboog, een gemeenschapsruimte in Filpisu-Mare. In dit gebouw is een christelijke school gevestigd en De Regenboog kan ook bij bruiloften, vergaderingen en uitvaarten gebruikt worden.

In de zomervakantie wordt in en rond De Regenboog een bijbelvakantieweek georganiseerd. In deze week komen kinderen uit de allerarmste gezinnen, uit de omgeving van Filpisu-Mare, in aanraking met het evangelie en kunnen zij genieten van een onbezorgde week vakantie waarin zij fijn kunnen spelen en goed te eten krijgen.

Verder bevindt zich boven De Regenboog een kinderhuis, met circa 15 kinderen uit kansarme gezinnen vanuit de omgeving van Filpisu-Mare. In de thuissituatie zouden zij niet naar school gaan en de hele dag op straat leven. Nu kunnen zij naar school. De opvang van deze kinderen wordt mede vanuit Hazerswoude betaald.

Om dit alles te financieren organiseert de Werkgroep Roemenië ieder jaar acties om geld in te zamelen.

In 2016 heeft de Hongaarse televisie een documentaire gemaakt over het kinderinternaat in Filpisu Mare. Het is een indrukwekkende film geworden waarin voornamelijk de kinderen aan het woord zijn en waarin heel goed duidelijk wordt waarom we deze kinderen een veilige plek kunnen bieden. Met behulp van een Nederlandse voice-over is film ‘ondertiteld’. De film is te bekijken op Youtube of met de zoekopdracht 'Ieder klein kind Hazerswoude'.

In 2018 is er 25 jaar contact met Filpisu-Mare en wordt er een jubileumreis georganiseerd: een bezoek aan Filpisu-Mare en 4-daagse rondreis door Roemenië. De reis vindt plaats van donderdag 21 juni tot zaterdag 30 juni 2018. Meer informatie over de reis vindt u hier.